header 4 generaties in je salesteam

4 generaties in je salesteam

Hoe stuur je Babyboomers en de Generaties X, Y en Z aan?

De bevolkingssamenstelling verandert. Nieuwe generaties betreden de werkvloer. Voor het eerst werken we in veel bedrijven met maar liefst 4 generaties tegelijk in sales. Babyboomers, Generatie X, Y en Z zijn ieder opgegroeid in een totaal andere tijdsgeest en met andere waarden en realiteitszin. In je salesteam komen ze allemaal samen. Hoe stuur je ze aan en wat kan je van iedere generatie verwachten?

Verwachtingen per generatie in je salesteam

Door de generaties heen verschuiven de behoeftes qua werk. We noemen een paar voorbeelden: Babyboomers en Generatie X zijn bereid om te reizen voor het werk (forenzen, naar afspraken gaan), en hechten waarde aan een eigen bureau. Generatie Z daarentegen woont het liefst op fietsafstand van het werk en wil niet vastzitten aan een bureau. Zij zoeken een inspirerende en open plek om te werken en willen vanaf daar toegang hebben tot alle data die zij nodig hebben voor hun job. Waar Babyboomers waarde hechten aan werktijden tussen 8.30 uur en 17.00 uur, willen de nieuwe generaties flexibeler zijn. Output is belangrijker voor jongeren dan opgehokt te zitten tussen bepaalde tijden van de dag. Generatie Y en Z doen niet aan verplichtingen (werken omdat de baas het zegt) en hechten niet aan hiërarchie en titels, maar des te meer aan gedeelde verlangens, verbondenheid samen presteren.

De kernmerken van iedere generatie

Met het risico te generaliseren zetten we een aantal kenmerken per generatie op een rijtje:

  • Babyboomers (geboren in 1945-1960) zijn ervaren, loyale medewerkers, gewend aan goede arbeidsvoorwaarden. Ze zijn vaak vitaal en veerkrachtig. Een misvatting is dat ze traag zijn en niet in staat te veranderen
  • Generatie X (geboren in 1961-1980) is gedreven en doelgericht. De work-life balance is belangrijk. ze zijn goed in relativeren, reflecteren, feedback geven en ontvangen. Een misvatting is dat ze niet digitaal ontwikkeld zijn.
  • Generatie Y (ook wel millennials genoemd, geboren in 1980-1995) zoekt voldoening, ontwikkeling, inspraak en duidelijke verwachtingen. Ze zijn optimistisch, ondernemend en flexibel. Een misvatting is dat ze verwend of ongeduldig zijn en moeite hebben met autoriteit.
  • Generatie Z (geboren in 1995-2010) zoekt inhoudelijk en qua werkplek afwisseling, maar financiële stabiliteit. Ze zijn digitaal vaardig, multi-taskend en leergierig. Een misvatting is dat ze concentratieproblemen hebben

Combineer de krachten van generaties in je salesteam

Iedere generatie heeft eigen kenmerken, behoeftes en belemmeringen. De kracht zit in de combinatie van generaties in een team, zodat je ieders sterke punten kan benutten. Stimuleer dus actief de kennisuitwisseling tussen verschillende generaties. Dat kan ‘on the job’ en in wederzijdse coaching-trajecten.

Leiding geven aan Generatie Z (de millennials) in je salesteam

Hoewel Generatie Z instroomt zoeken veel salesmanagers op dit moment nog handvatten voor het aansturen van Generatie Z, de millennials. Enkele tips:

1. Richt je op maatschappelijke relevantie. Millennials hechten waarde aan een werkgever waar ze hun ei kwijt kunnen, waar ze er als mens toe doen. Wat je bedrijf doet, wat zijn maatschappelijke bijdrage is en welke kansen millennials krijgen, zijn belangrijke overwegingen. Speel daarop in.

2. Betrek ze in de besluitvorming. Millennials zijn gewend om betrokken te worden bij besluiten. In hun gezin kwamen veel beslissingen democratisch tot stand. Op de middelbare school moesten ze hun docenten beoordelen en op de basisschool mochten ze al meepraten over de schoolpleinregels. Deze inspraak verwachten ze ook van jou als salesmanager of directeur.

3. Koester de digitale vaardigheden. Als er één ding is waarin Generatie Z van alle eerdere generaties afwijkt, is dit het gebruik van digitale media. Er wordt meer en sneller gecommuniceerd dan ooit tevoren. Als salesmanager heb je er soms geen flauw idee hebben wat millennials online doen. Laat dat los en profiteer van hun vaardigheden. Ze willen niets liever dan hun vaardigheden voor jou inzetten. Niet alleen is deze generatie handig met de smartphone, ze staan er ook met veel mensen mee in contact. Bij vragen of problemen zijn ze gewend om hun netwerk in te schakelen. Maak daar gebruik van.

Handvatten voor een moderne salesorganisatie

Sales Improvement Group helpt bedrijven het resultaat te verbeteren door salesorganisaties te optimaliseren en mensen te trainen. We stemmen de optimalisaties en trainingen af op jouw organisatie en salesteam. Dus ook op de generaties in het team.

Onze ervaringen delen we via blogs en whitepapers. Wil je meer handvatten om je voor te bereiden op de toekomst van sales? Lees dan het whitepaper ‘Trends & Modern selling’