Waarom non verbale communicatie belangrijk is

Waarom non verbale communicatie belangrijk is

Waarom non verbale communicatie belangrijk is

Communiceren is iets wat je constant doet. Zelfs als je niet verbaal iets communiceert, communiceer je nog steeds non verbaal. Dit doe je onder andere met je lichaamstaal, je gezichtsuitdrukkingen en oogcontact. Non verbale communicatie zet je verbale communicatie kracht bij, maar kan ook een heel ander verhaal vertellen. Het is zelfs zo dat mensen meer geneigd zijn om je non verbale communicatie te geloven dan je verbale communicatie. Daarom is het enorm belangrijk dat je non verbale communicatie en je verbale communicatie op elkaar afgestemd zijn. Maar hoe zorg je dat je non verbale communicatie zegt wat jij wilt? We geven je een aantal voorbeelden, tips en oefeningen waarmee je jouw non verbale communicatie kunt verbeteren.

Handig:

Non verbale communicatie

Wat is non verbale communicatie?

Voordat we je kunnen vertellen hoe je jouw non verbale communicatie goed kunt inzetten, is het belangrijk dat je de definitie van non verbale communicatie kent. Non verbale communicatie is elke vorm van uitwisseling van boodschappen tussen mensen of dieren via niet-talige signalen. Dit betekent dat bijvoorbeeld gebarentaal niet onder non verbale communicatie valt, maar lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen wel. Ook je uiterlijk en je kleding speelt hierbij een rol.

Non verbale communicatie is erg breed. Het beslaat alles wat je uitstraalt aan je gesprekspartner. Soms doe je dit bewust (bijvoorbeeld nette kleding om een goede indruk te maken of ‘nee’ schudden als je het ergens niet mee eens bent), maar meestal gaat non verbale communicatie onbewust. Zo kan het zijn dat er iets op je gezicht af te lezen is, wat je eigenlijk niet wil communiceren. Misschien kijk je per ongeluk kritisch of sceptisch of kom je onzeker over terwijl je juist een sterke indruk wil maken. Op dat moment wordt non verbale communicatie een probleem. Als je verbale communicatie en non verbale communicatie niet hetzelfde vertellen kom je namelijk onbetrouwbaar over. Bovendien geloven mensen op zo’n moment in de meeste gevallen de non verbale signalen. Dat kan, zowel professioneel als privé, erg nadelig uitpakken.

Soorten non verbale communicatie

Non verbale communicatie omvat veel meer dan enkel je gezichtsuitdrukking en lichaamshouding. Om je non verbale communicatie goed in te zetten dien je je bewust te zijn van de verschillende soorten non verbale communicatie. Daarom zetten we de diverse soorten non verbale communicatie hier voor je op een rijtje.

  • Uiterlijk en kleding: Hoe je eruitziet heeft veel invloed op de eerste indruk die iemand van je krijgt. Heeft iemand zijn haren netjes gekamd of ziet iemand er onverzorgd uit? Draagt iemand een net pak of loopt hij in een overall? Dit zegt allemaal veel over hoe iemand gezien wil worden. Denk bijvoorbeeld aan de bepaalde status die bepaalde kledingmerken onder jongeren hebben. Door een specifiek merk te dragen laten ze zien dat ze bij een bepaalde subcultuur (willen) horen. De kleuren van kleding draagt hier ook aan bij.
  • Gezichtsuitdrukkingen: Van je gezicht is vaak meer af te lezen dan je zou willen. Denk aan de stand van je mond of ogen, aan je wenkbrauwen en aan een frons op je voorhoofd. De manier waarop je kijkt, zegt veel over je emoties en gedachten. Als je boos kijkt, maar zegt dat je niet boos bent komt dit heel anders over dan als je lacht en hetzelfde zegt.
  • Oogcontact: Oogcontact is erg belangrijk in het contact met anderen. Het kan de connectie bevestigen of iemands aandacht trekken. Aan de andere kant wordt te veel oogcontact vaak als ongemakkelijk of opdringerig ervaren.
  • Lichaamshouding: Een lichaamshouding vertelt veel over hoe iemand zich voelt. Staat iemand met z’n hoofd naar beneden gericht of kijkt hij juist optimistisch de ruimte in? Durft iemand ruimte in te nemen, of lijkt hij zich juist te willen verschuilen. Dit laat allemaal veel zien over hoe iemand in het moment staat.
  • Gebaren: Verbale communicatie kun je ondersteunen met het gebruik van gebaren. Sommige gebaren (zoals het opsteken van een duim) zijn een non verbale vertaling van een verbale uitspraak. Andere gebaren, zoals het bewegen van je handen om een verhaal kracht bij te zetten, betekenen op zich niets maar zijn bedoeld als ondersteuning van je verhaal.
  • Fysieke afstand en aanraking: Ga jij heel dicht bij je gesprekspartner zitten of houd je juist afstand? Raak je iemand even aan op zijn arm? Dit zegt allemaal iets over hoe je de ander ziet of wat je van een gesprek verwacht.

Non verbale communicatie voorbeelden

Zoals je ziet beslaat non verbale communicatie meer dan enkel je lichaamshouding. Als je erover nadenkt ontdek je dat je non verbale communicatie constant en overal om je heen ziet. Zowel in je privéleven als in een professionele omgeving zijn non verbale communicatie enorm belangrijk. Je ziet dan ook constant voorbeelden van non verbale communicatie om je heen.

Iedereen kent genoeg voorbeelden van non verbale communicatie. Zie jij de kritische blik van je partner voor je? Of juist die collega die enorm geïnteresseerd met je mee knikte tijdens die presentatie? Denk je aan de afstand die je automatisch houdt van een vreemde of aan de signalen die de vriendelijke winkelmedewerker afgeeft? Non verbale communicatie is altijd en overal zichtbaar. Van het knikje van je partner dat hij of zij je gehoord heeft, tot aan de sceptische blik van je manager. Door erop te letten zie je dat mensen veel meer communiceren dan enkel met hun woorden. Onbewust pik je dit vaak heel snel op, waardoor wát iemand zegt echt veel minder belangrijk blijkt te zijn dan hóe iemand het zegt.

Non verbale communicatie voorbeelden

Oefeningen en tips voor non verbale communicatie

Zowel privé als in een professionele situatie kan het verbeteren van je non verbale communicatie erg waardevol zijn. Als sales professional probeer je iemand te overtuigen van je verhaal, maar dit lukt je niet als jouw non verbale communicatie iets heel anders uitstraalt dan wat je zegt. Daarom is het verstandig om te oefenen met het afstemmen van je non verbale communicatie. Om je hiermee te helpen geven we je een aantal tips en oefeningen waarmee je jouw non verbale communicatie kunt verbeteren.

  • Tip 1. Observeer: Door anderen te observeren leer je non verbale communicatie beter te herkennen. Dat kan je helpen om je eigen non verbale communicatie te verbeteren, maar helpt ook bij het begrijpen van anderen.
  • Tip 2. Wees je bewust van jezelf: Het verbeteren van non verbale communicatie is niet in één keer gedaan. Vaak is non verbale communicatie iets wat we onbewust doen. Dingen als je kleding zijn eenvoudig aan te passen, maar je gezicht in de plooi houden is iets anders. Daarom is bewustwording zo belangrijk. Word je bewust van de signalen die je geeft en probeer deze stap voor stap aan te passen aan de situatie.
  • Tip 3. Vraag feedback. Deze tip kun je beter niet toepassen in dat belangrijke sales gesprek, maar kan wel goed bij collega’s, trainers of vrienden. Door aan anderen te vragen hoe ze jou zien en welke signalen ze oppikken word je je bewuster van jouw non verbale communicatie. Hierdoor wordt het gemakkelijker om aan je non verbale communicatie te werken. Test de communicatie uit op iemand die je goed kent, om het effect te achterhalen.
  • Tip 4. Spiegel gedrag van je gesprekspartner. Door bewust de non verbale communicatie van je gesprekspartner te spiegelen, laat je zien dat je het met iemand eens bent. Denk aan het spiegelen van woordkeuze, het gebruik van handgebaren, de spreeksnelheid en houding. Dit doe je overigens alleen wanneer het positieve non verbale communicatie van de ander is.
  • Tip 5. Ga niet af op één non verbaal signaal. Iemand die met z’n armen over elkaar zit, kan boos zijn maar ook defensief of zo gewoon relaxed zitten. Ga daarom nooit af op slechts één signaal. Iemand die met z’n armen over elkaar en een frons op z’n gezicht zit te luisteren geeft namelijk een heel ander signaal dan iemand die met z’n armen over elkaar zit te lachen.

Om je non verbale communicatie te verbeteren kun je ook gebruik maken van oefeningen of zelfs een spel. Ben je met een groep mensen die hun non verbale communicatie willen verbeteren? Speel dan eens het spel Met Z’n Vieren. Bij dit spel mag er niet verbaal gecommuniceerd worden. Alle communicatie verloopt dus non verbaal. Het is de bedoeling dat er steeds vier mensen tegelijkertijd staan, terwijl de rest van de groep zit. Iedereen mag maximaal tien seconden staan. Daarna moeten er vier (niet meer en niet minder) nieuwe mensen opstaan. Wie dat zijn moet dus non verbaal gecommuniceerd worden.

Non verbale communicatie in sales

In sales is non verbale communicatie erg belangrijk. Zowel het oppikken en interpreteren van de signalen van de andere partij als zelf de juiste signalen afgeven speelt een rol bij het succes van een verkoop. Oefenen met je non verbale communicatie is daarom als verkoper enorm belangrijk. Als verkoper wil je altijd ‘veilige’ en ‘open’ signalen afgeven. Denk bijvoorbeeld aan een glimlach en wek vertrouwen door het laten zien van je handpalmen. Wil je meer advies over het inzetten van non verbale communicatie of heb je andere vragen over sales technieken? Neem dan gerust contact op met een van onze experts. Zo word jij de beste verkoper die er in je zit.

Veelgestelde vragen

Wat is non-verbale communicatie?

Non-verbale communicatie verwijst naar de overdracht van boodschappen zonder het gebruik van gesproken woorden. Het omvat de expressie van gevoelens, gedachten en intenties door middel van lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen, gebaren, houding en oogcontact.

  • Het is de vorm van communicatie die plaatsvindt zonder gesproken taal.
  • Het omvat aspecten zoals lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen, gebaren en intonatie.
  • Non-verbale signalen kunnen bewust of onbewust worden uitgezonden.

Wat betekent non-verbale communicatie?

Non-verbale communicatie betekent het uiten van boodschappen, gevoelens of gedachten zonder gebruik te maken van woorden. Het is een krachtige manier van communiceren die vaak de verbale boodschap aanvult of zelfs overtreft.

  • Het omvat het gebruik van lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen, stem intonatie en gebaren om betekenis over te brengen.
  • Non-verbale signalen kunnen verschillende betekenissen hebben in verschillende culturen en contexten.
  • Het speelt een belangrijke rol in het creëren van verbinding, begrip en empathie.

Waarom is non-verbale communicatie belangrijk?

Non-verbale communicatie speelt een essentiële rol in menselijke interactie en heeft impact op hoe boodschappen worden begrepen en geïnterpreteerd. Het is belangrijk omdat:

  • Het kan de verbale boodschap versterken, aanvullen of zelfs tegenspreken.
  • Het draagt bij aan de expressie van emoties, stemmingen en intenties.
  • Het helpt bij het opbouwen van vertrouwen, empathie en betekenisvolle relaties.
  • Het biedt context en aanvullende informatie die de communicatie vollediger maakt.

Wanneer gebruik je non-verbale communicatie?

Non-verbale communicatie wordt constant gebruikt in verschillende situaties en interacties. Enkele voorbeelden zijn:

  • Bij het maken van een presentatie om impact te vergroten en publieke betrokkenheid te bevorderen.
  • Tijdens sollicitatiegesprekken om zelfvertrouwen, enthousiasme en professionaliteit uit te stralen.
  • In onderhandelingssituaties om dominantie, compromisbereidheid of instemming te tonen.
  • In sociale interacties om empathie, interesse en betrokkenheid te tonen.

Door bewust te zijn van non-verbale signalen en ze effectief te gebruiken, kunnen we onze communicatie versterken en betere relaties opbouwen.