De beste sales tools

De beste sales tools

De beste sales tools

Het is hartstikke fijn als jouw sales organisatie goed draait, maar om dat zo te houden kun je soms wel wat extra hulp gebruiken. Goede sales tools kunnen dan de uitkomst zijn. Deze hulpmiddelen staan jou en je collega’s bij tijdens het realiseren van jullie verkoopdoelen. Ze maken het werk gemakkelijker en zorgen voor gestroomlijnde processen. Maar wat zijn sales tools precies? En hoe kunnen deze goed ingezet worden? We leggen het je hier graag uit.

Sales tools is een breed begrip, waar veel verschillende tools onder te scharen zijn. Denk bijvoorbeeld aan goede sales software, sales intelligent tools, CRM systemen, pipeline management en offerte optimalisatie. Dit zijn allemaal dingen die de organisatie efficiënter en effectiever laat functioneren en waardoor waardevolle medewerkers meer tijd overhouden om te doen waar ze echt goed in zijn. Dat zie je terug in de tevredenheid van je medewerkers, maar ook zeker in de resultaten die het team boekt. Het is dan echter wel belangrijk dat de sales tools bij de organisatie passen. Niet passende sales tools zorgen juist voor frustratie en extra werkdruk. Ben jij benieuwd naar de beste sales tools? We zetten er een aantal voor je op een rijtje.

Inhoud:

Sales tools

De beste sales software

Sales software komt in allerlei soorten en maten. De kans is groot dat je organisatie nu ook al met sales software werkt. In onze huidige maatschappij is het immers bijna niet mogelijk om zónder software een bedrijf te laten draaien. Dat betekent dat sales software een onmisbaar onderdeel van het sales proces is.

Goede sales software ondersteunt verkopers en accountmanagers elke stap van het verkoopproces. De software helpt bij het inventariseren van potentiële klanten, maar ook bij het werven van echte leads en het leren kennen van deze leads. Ook het vastleggen van alle belangrijke gegevens en contactmomenten kan met sales software. Zo houd je een beter overzicht over de verschillende klanten en over de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden.

Wat de beste sales software is, is geen eenduidig antwoord op te geven. Elke organisatie is immers anders, wat ook betekent dat er een ander soort sales software het beste kan zijn. Merken jullie nu dat jullie beperkt worden door de sales software, in plaats van dat het jullie werk gemakkelijker en effectiever maakt? Dan is het tijd om de software eens kritisch te bekijken. Vaak zijn er opties om het systeem te moderniseren of aan te passen, waardoor het beter functioneert. Komen je hier zelf niet uit? Een van onze sales experts kan je hier goed bij helpen.

Voorbeelden van sales software zijn sales intelligent tools, CRM systemen, prospecting tools en pipeline management software. Soms overlappen dit soort systemen elkaar, maar in andere gevallen vullen ze elkaars functionaliteiten aan. Niet elke organisatie hoeft alle soorten sales software te gebruiken. Daarom is het goed om te bekijken wat welke software doet en waar de onderneming baat bij heeft.

Sales intelligent tools

Sales intelligent tools zijn tools die verkooporganisaties helpen bij het vinden van de perfecte leads. Deze slimme technologie verzamelt 24/7 informatie over potentiële klanten en structureert dit tot bruikbare informatie. Dit gaat veel verder dan enkel naam, adres en telefoonnummer. De juiste sales intelligent tools verzamelen onder andere ook informatie over koopgedrag. lopende contracten, bedrijfsdoelstellingen en andere data die belangrijk is tijdens het verkoopproces.

Als sales professional is het gebruiken van een sales intelligence tool erg praktisch. Met een simpele zoekopdracht vind je gemakkelijk bedrijven die perfect aansluiten op jouw ideale klantprofiel. Gekwalificeerde leads vinden wordt zo eenvoudiger en de kans dat je de deal weet te sluiten wordt daardoor groter.

Sales intelligent tools helpen je bovendien bij het vinden van de perfecte timing. Je product of pitch kan nog zo goed zijn, als de timing niet klopt lukt verkopen alsnog niet. Ook hierbij is een sales intelligence tool dus handig. De tool helpt je bij het vinden van de juiste persoon, de perfecte aanpak en de ideale timing. Je optimaliseert hierdoor het complete sales proces. Dat zie je zeker terug in de resultaten.

Prospecting tools

Prospecting tools hangen samen met sales intelligent tools. Prospecting tools zijn tools die er specifiek op gericht zijn om goede prospects te vinden, zonder dat je daar als verkoper zelf veel tijd aan kwijt bent. Deze prospecting tools kunnen aan het begin van je sales funnel worden gebruikt, waardoor je funnel vol met goede prospects komt te zitten. Met goede prospecting tools raakt je sales funnel nooit leeg, waardoor je constant een toevoer van nieuwe potentiële klanten hebt. Aan jou vervolgens de taak om van deze prospects ook daadwerkelijk betalende klanten te maken.

Op welke aspecten van prospects de prospecting tool let, is afhankelijk van wat voor jouw onderneming van belang is. Zo is het mogelijk om webpagina’s te laten doorzoeken op zoekwoorden die wijzen op een prospect, maar kan het ook gaan om het in de gaten houden van bedrijfsnieuws. Veranderingen bij een organisatie, zoals bijvoorbeeld het werven van extra personeel, kan een trigger zijn voor een klantbehoefte. Daarnaast is het mogelijk om je bijvoorbeeld te richten op bedrijven binnen een bepaalde geografische regio of op bedrijven met een minimale of maximale omzet. Of krijg een seintje als een bedrijf de website van je organisatie heeft bekeken.

Prospecting tools moeten, net als andere sales tools, goed worden afgestemd op de organisatie. Alleen dan brengen ze meerwaarde met zich mee, in plaats van vooral frustratie. Besteed dus zeker voldoende aandacht aan het vinden én afstemmen van de beste sales tools.

Sales tools

CRM tools en pipeline management

CRM tools en pipeline management zijn de bekendste soorten sales tools. CRM staat voor Customer Relationship Management. In dit systeem beheer je informatie over zowel potentiële als bestaande klanten. Denk hierbij aan contactbeheer, maar ook aan doelen en salesmanagement. Een goed ingevuld CRM systeem zorgt voor gestroomlijnde processen en efficiënte werkwijzes. Verschillende verkopers en accountmanagers kunnen benodigde informatie altijd inzien, waardoor iedereen altijd op de hoogte is van de status van de relatie met de klant. Ook openstaande taken en vervolgstappen zijn met dit systeem direct duidelijk.

Om optimaal gebruik te maken van een CRM systeem, moeten alle gebruikers het systeem consequent up-to-date houden. Elk klantcontact moet worden vastgelegd en voor elke contactmoment moet de CRM gecontroleerd worden, zodat je de laatste informatie hebt. Hierdoor verlopen gesprekken veel soepeler en worden dingen niet over het hoofd gezien.

Als verkoper lijkt het gebruik van een CRM systeem in het begin misschien vooral veel extra werk, maar juist voor verkopers levert het bijhouden van een CRM veel winst op. Zo worden andere administratieve zaken door het invullen van het CRM systeem verkleind, worden targets sneller behaald en heb je altijd toegang tot de relevante informatie. Dit maakt je werk gemakkelijker en leuker.

De voordelen van een CRM systeem gelden echter alleen als je van het juiste systeem gebruik maakt. Als jullie nu vooral het gevoel hebben dat het Verkoopinformatiesysteem jullie tegenwerkt of heel veel moeite en tijd kost, is het tijd om het systeem eens kritisch te bekijken. Welke mogelijkheden biedt het systeem? Welke opties missen jullie? En wat moet er gebeuren om van alle voordelen te kunnen profiteren? Soms is er een overstap naar een ander systeem nodig, maar vaak is het ook mogelijk om het huidige systeem te updaten. Onze Sales Improvers brengen graag een CRM/VIS advies uit, waar jullie mee verder komen.

Naast een goed CRM systeem, helpt ook pipeline management bij het behalen van targets. Veel bedrijven werken met een forecast, waarbij er een slagingspercentage wordt gekoppeld aan een opdracht. Bij pipeline management wordt dit slagingspercentage niet alleen aan een specifieke opdracht gekoppeld, maar ook aan de fase in het verkoopproces waarin de lead zich bevindt.

Vaak doorloopt een lead een verkoopproces van enkele weken, maanden of soms zelfs een jaar totdat de aankoop voltooid is. Bevindt de lead zich pas in de oriënterende fase? Dan is de kans dat de deal uiteindelijk niet doorgaat nog behoorlijk groot. Zijn jullie al op het punt gekomen dat je een offerte de deur uit hebt gedaan? Dan is het slagingspercentage een stuk hoger. Bij pipeline management kijk je dus niet alleen naar het aantal leads dat nog in de pijpleiding zit, maar ook naar de fase waarin deze leads zich bevinden. Zo kun je gerichter aan de slag en weet je beter of je de gestelde target gaat halen.

Tijdens elke fase van het verkoopproces is kennis onmisbaar. Door goed zicht te hebben op de potentiële klanten, de fase waarin zij zich bevinden en de actiepunten die nodig zijn, ga je effectiever en efficiënter te werk. Hier ondersteunen goede sales tools je bij. Niet elke onderneming is gebaat bij dezelfde sales tools, hoewel onder meer een CRM systeem in bijna elke verkooporganisatie wel te vinden is. Zorg ervoor dat je een systeem hebt dat goed afgestemd is op jouw organisatie, zodat het helpt in plaats van enkel frustratie oplevert.

Willen jullie ook aan de slag met de beste sales tools voor jullie organisatie, maar weten jullie niet waar je moet beginnen? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. We verdiepen ons graag in jouw bedrijf en onderzoeken de uitdagingen en mogelijkheden. Op basis daarvan kunnen jullie dan bepalen welke sales tools jullie vooruit gaan helpen.