Een succesvolle sales pitch schrijven

Een succesvolle sales pitch schrijven

Een succesvolle sales pitch schrijven

Als je iets probeert te verkopen is een goed product hebben erg belangrijk, maar eigenlijk is een goede sales pitch hebben nog veel belangrijker. Daarom is het mogelijk dat een bedrijf met een minder goed product toch beter scoort op de markt. De manier van verkopen is bij dit bedrijf blijkbaar effectiever dan bij zijn minder goed scorende concurrent. Maar hoe schrijf je een succesvolle sales pitch? Waar moet je rekening mee houden? Hoe zorg je dat je de aandacht van iemand vasthoudt? En, het allerbelangrijkste, hoe zorg je dat je jouw product of dienst ook echt verkoopt? We leggen het je hier allemaal uit.

Succesvolle sales pitch

Inhoud:

Wat is een salespitch?

Voordat we je kunnen vertellen hoe je zelf een succesvolle sales pitch schrijft, is het handig om de definitie van een sales pitch te kennen. Heel simpel gezegd is een sales pitch het verhaal waarmee je een product of dienst verkoopt aan een klant. Uit dit verhaal moet naar voren komen welke waarde jouw product heeft en waarom de potentiële klant dit zou moeten aanschaffen. Het kan zijn dat jouw product al helemaal klaar is, maar een sales pitch is ook te gebruiken om ideeën te verkopen aan mogelijke investeerders. In dat geval verkoop je dus geen product of dienst, maar slechts een idee.

Er zijn lange en korte sales pitches. Een goed voorbeeld van een korte sales pitch is een elevator pitch. Deze wordt zo genoemd omdat je deze moet kunnen geven in de tijd dat je in een lift met iemand staat. Dit is vaak hooguit een minuut, wat betekent dat jouw verhaal erg kort en vooral krachtig moet zijn. Natuurlijk is het niet mogelijk om in die minuut alle aspecten van jouw product te belichten. Daarom zul je erg specifiek moeten zijn in wat je vertelt.

Soms heb je langer de tijd voor een sales pitch. Dat betekent niet dat je jouw potentiële klant dan moet overladen met informatie. Ook als je langer de tijd hebt, of bijvoorbeeld een presentatie bij je pitch kan geven, is kort en krachtig aan te raden.

Het is ook mogelijk dat je jouw sales pitch op papier zet en naar potentiële klanten stuurt of dat je deze op je website plaatst. Of je het verhaal in het echt vertelt of dat je deze aan mensen laat lezen, is goed om in je achterhoofd te houden tijdens het schrijven van de pitch. In het echt benader je mensen immers anders dan online. Toch blijft de kern van elke sales pitch hetzelfde. Zo kun je de basis van je pitch zowel on- als offline inzetten.

Sales pitch voorbeelden

Nu je weet wat de betekenis van een sales pitch is, kunnen we je een aantal voorbeelden van een sales pitch geven. Als je goed kijkt, zie je sales pitches overal om je heen. Op homepagina’s van website, op profielen op LinkedIn, in gesprekken met collega’s of vrienden en ga zo maar door. Een goede sales pitch is niet alleen handig om jouw product te verkopen, maar kun je ook gebruiken als mensen vragen wat je precies voor werk doet. De pitch is immers een korte samenvatting van jou, je bedrijf en je product.

Elke sales pitch moet een aantal onderdelen bevatten. Dit zijn:

  • Wie ben jij?
  • Welk werk doe je?
  • Wat is het probleem dat je oplost voor je (potentiële) klanten?
  • Op welke manier los je dat probleem op?
  • Waarom is jouw manier beter dan die van de concurrent? Welke winst behaalt de klant hiermee?
  • Hoe ga je deze winst maximaliseren?

Bovenstaande aspecten kun je op een erg eenvoudige manier in een pitch verwerken.

Bijvoorbeeld:

Hoi, ik ben Julia Janssen (wie ben je) en ik ben eigenaar van tekstbureau De Pen (wat doe je). In mijn werk merk ik dat veel ondernemers weinig tijd hebben voor het schrijven van goede SEO teksten. Hierdoor krijgen ze minder websitebezoekers en dus minder omzet (probleem). Daarom help ik ondernemers bij het optimaliseren van hun website teksten (oplossing). Door mijn persoonlijke aanpak krijg je teksten die écht bij jouw bedrijf passen. Geen algemene verhalen, maar teksten waar jij je in kunt vinden (unique selling point). Kunnen jouw website teksten ook wel een update gebruiken? (vraag/call to action).

Andere voorbeelden van goede sales pitches kun je terugvinden op de ‘Over Ons’ pagina van grote bedrijven, zoals bij Coolblue. Hier zie je dit staan:

Voorbeeld cool blue

In slechts drie zinnen en een klein overzicht vertelt Coolblue je precies wat jij moet weten. Ze vertellen je waarom ze anders zijn dan de concurrent en wat jou dat oplevert. Een perfect voorbeeld van een kort maar krachtige sales pitch.

Ook ING, een van de grootste banken van Nederland, heeft op de ‘Over Ons’ pagina een duidelijke sales pitch staan.

Voorbeeld Ing

Ook hier kun je lezen wat zij doen, hoe ze dat doen waarom je voor hen moet kiezen in plaats van voor de concurrent. Zij hebben iets meer woorden nodig dan Coolblue, maar ook dit is een goed voorbeeld van een sales pitch.

De manier waarop je een sales pitch schrijft is persoonlijk. Je kunt beginnen bij wie jij bent, maar je kunt ook starten met het probleem van jouw klant of de geschiedenis van je bedrijf. Waar je voor kiest is persoonlijk en afhankelijk van jouw voorkeur en situatie.

Hoe schrijf je een succesvolle sales pitch?

Bij het schrijven van een succesvolle sales pitch moet je een aantal dingen in je achterhoofd houden. We geven je een paar tips waarmee ook jij een goede pitch af kunt leveren.

Kort, maar krachtig

Een goede sales pitch is to the point. Jouw potentiële klant heeft geen zin om een verhaal van een uur aan te horen, maar wil snel weten wat jij voor hem of haar kunt betekenen. Daarom dien je bij het schrijven van een sales pitch niet bang te zijn om veel in je verhaal te schrappen. Bedenk wat de kern is van wat je wilt verkopen. Welk probleem los je voor de klant op?

Helder taalgebruik

Jouw potentiële koper moet geprikkeld worden door de sales pitch. Dan is het wel zo fijn als hij of zij ook alles snapt wat je vertelt. Een sales pitch schrijf je daarom in helder taalgebruik. Vermijd vaktermen en ingewikkelde woorden. Alles moet luid en duidelijk overkomen.

Wees specifiek

In jouw sales pitch moet duidelijk naar voren komen waarom jij het probleem van je klant beter oplost dan de concurrent. Wees dus specifiek in wat jij doet en wat jouw unique selling point is. Pas wel op dat je niet teveel in details verzand.

Ken je klant

Het kan erg verleidelijk zijn om een algemene sales pitch te schrijven, die je keer op keer kunt inzetten. Toch zul je hier een stuk minder resultaten mee behalen dan als je de pitch aanpast op basis van de klant. Verdiep je daarom in jouw potentiële koper. Hoe denkt hij of zij? Door een vertrouwensband met je koper op te bouwen, creëer je niet alleen vertrouwen maar kun je ook nog profiteren van de gunfactor.

Online of offline

Bedenk goed hoe je de sales pitch gaat presenteren. Doe je dit offline of online? Als je de pitch per mail wil verspreiden of op je website plaatst, is het extra belangrijk om een goede spellings- en grammaticacheck te (laten) doen. Fouten staan slordig en komen onprofessioneel over. Zorg verder voor een sterke openingszin of onderwerpregel. Anders wordt jouw pitch misschien helemaal niet gelezen.

Vertel jouw verhaal

Feiten en harde cijfers kunnen erg overtuigend zijn, maar veel mensen zullen niet geneigd zijn om hier direct naar te willen luisteren. Begin jouw pitch daarom met een persoonlijk verhaal of een stukje van de bedrijfsgeschiedenis. Als jouw koper jou en het bedrijf beter leert kennen, zijn ze daarna veel meer bereid om naar de cijfers en feiten te luisteren. Let hierbij wel op dat je het kort en krachtig houdt.

Ga in gesprek

Een sales pitch klinkt alsof jij constant aan het woord bent, maar in een goede pitch is dat zeker niet zo. Helemaal als je de pitch in real life geeft, kun je echt in gesprek gaan met jouw klant. Door jouw pitch te eindigen met een (open) vraag, kom je gemakkelijk in gesprek met je potentiële koper. Dat is precies wat jij wil.

Los het probleem op

Om ervoor te zorgen dat jouw potentiële klant ook daadwerkelijk jouw product of dienst aan wil schaffen, moet je hem of haar overtuigen van de waarde van jouw aanbod. Dat doe je door de nadruk te leggen op hoe jouw product jouw klant helpt. Leg hierbij de nadruk op de negatieve gevoelens die de klant door het probleem ervaart en vertel hoe jij dit met jouw product oplost.

Call to action

Aan het einde van jouw sales pitch heb je jouw potentiële koper alles verteld wat hij of zij op dat moment moet weten. Het is dan nog wel belangrijk om ook daadwerkelijk een call to action te doen. Als jij niet duidelijk zegt wat er moet gebeuren, is de kans groot dat de verkoop alsnog niet tot stand komt. De call to action hoeft nog niet direct de daadwerkelijke verkoop te zijn. Het kan ook bijvoorbeeld een uitnodiging voor een uitgebreider gesprek zijn.

Vraag hulp aan een expert

Het schrijven van een goede sales pitch is een vak apart. Kun jij wel wat hulp en extra tips gebruiken? Vraag dan hulp aan een expert. Bekijk ons sales training aanbod. Zo weet je zeker dat jouw sales pitch staat als een huis.