Stichting Zebra

Een onverwachte combinatie. Dé specialist in verkoopresultaat- aan het werk bij een welzijnsorganisatie.

Zebra, de welzijnsorganisatie in centrum Den Haag zocht samenwerking met Sales Improvement Group. Dit is hun verhaal. De wereld is volop in beweging. Ook op het gebied van zorg, onderwijs en welzijn. Wet- en regelgeving worden aangepast, geldstromen veranderen, er wordt gekort op subsidies en organisaties worden steeds vaker afgerekend op resultaten.

Joger de Jong, bestuurder bij de brede welzijnsorganisatie Zebra: "Al die veranderingen dwingen ons om ons als organisatie beter te profileren. We moeten weten wie we zijn en waar we voor staan. Ons meer focussen op de vraag hoe wij samen met onze partners succesvol kunnen zijn. Onze blik naar buiten richten. Dat vraagt om een andere manier van denken dan in het welzijnswerk gebruikelijk is. Om dat veranderingsproces binnen de organisatie op gang te brengen zocht ik hulp. Ik kwam uit bij Sales Improvement Group."

De meerwaarde van een partnership

Sales Improver Sander Notenboom ging bij Zebra aan het werk. Hij startte met een Sales Improvement Analyse om duidelijk in kaart te brengen waar de organisatie op dat moment stond. Vervolgens stelde hij een helder en ambitieus plan op. Joger : "Ik zoek altijd naar partijen die voor langere tijd onze partner kunnen en willen zijn. Dat geeft meerwaarde. Zeker als het gaat om processen zoals cultuurveranderingen, is een langdurige relatie belangrijk. Met Sander klikte het wat dat betreft meteen."

Sales onder een ander naam

Sander ging in de maanden die volgden in verschillende lagen van de organisatie aan de slag. Met hele praktische zaken: het bespreken van salesvaardigheden, het opzetten van een gestructureerde salesmethodiek en het in kaart brengen van de markt. De volgende stap was het opstellen van een marktbewerkingsplan samen met de directie. Sales Trainer Marcel van Egmond sloot begin dit jaar aan en verzorgt de maatwerktrainingen op het gebied van de benodigde salesvaardigheden. "In die eerste maanden gebruikten we bewust het woord sales niet," vertelt Sander. "Dat paste toen nog niet binnen de cultuur. Maar dat is veranderd. Inmiddels begrijpt men dat sales geen platte verkooptechniek is, maar een methode om relaties aan te gaan en te behouden die nodig zijn om een gezonde organisatie te blijven."

Cultuuromslag

Het gevolg van al deze inspanningen? Het veranderingsproces in de organisatie werd op gang gebracht. Medewerkers zijn anders gaan denken en werken. Joger: "Het is een proces wat nog steeds gaande is. Welzijnswerkers werken vanuit hun drive om mensen te helpen. Nadenken over geldstromen, positionering, nieuwe markten, nieuwe diensten en marktwerking is niet iets wat zij gewend zijn. Toch is het nodig als wij optimaal welzijnswerk willen blijven leveren. De afgelopen 3 jaar hebben we flinke stappen gemaakt. Sales Improvement Group leverde aan deze cultuuromslag een substantiële bijdrage. We gaan samen op de ingeslagen weg verder."

Terug naar de referenties

Meer omzet en rendement uit uw sales en organisatie halen?

contact opnemenVraag meer informatie aan over onze werkwijze, of maak direct een afspraak voor een oriënterend gesprek met een van onze specialisten.

Neem contact met ons op

Deel