Eurovite

Hendrik van de Beek, Algemeen Directeur van de Eurovite groep, is tevreden. "Er is veel verbeterd. Er is weer een sterkere basis, er is discipline. Het onderling vertrouwen is terug èn het salesteam functioneert nu dan ook beter."

Ondanks een goed jaar voor tegelhandel Eurovite, was het voor Hendrik van de Beek, Algemeen Directeur van de Eurovite groep, toch duidelijk: zijn verkooporganisatie moest nòg beter. Anders zou het op termijn mis gaan. Hij schakelde Sales Improvement Group in om hem daarbij te helpen. En met succes.

De aanleiding

Eurovite in Ede importeert en distribueert wand- en vloertegels en is fabrikant/leverancier van tegellijmen, voegmortels en behanglijmen. Er werken zo’n 130 mensen. "Ik was destijds niet tevreden over onze verkoopafdeling," vertelt Hendrik. "Afspraken werden maar half nagekomen en het vertrouwen onderling was onvoldoende. Om een voorbeeld te geven: onze verkopers waren onduidelijk over prijzen of retourprocedures. Het gevolg: klanten stuurden te pas en te onpas materialen retour of werden zelf op het verkeerde been gezet. Dat zorgde binnen het hele bedrijf èn bij onze klanten voor grote ergernissen; uiteindelijk waren we meer bezig om fouten en problemen op te lossen dan dat we met onze klanten en met verkoop bezig waren."

In kaart brengen

Sales Improvers Aynsley Romijnsen en een collega gingen bij Eurovite aan de slag. Zij maakten een Sales Improvement Analyse door met de betrokkenen binnen de organisatie te praten en beschikbare (verkoop)informatie hierin te betrekken. Daarna stelden zij een Plan van Aanpak op. "Voor mijzelf was dat ook heel verhelderend", zegt Hendrik. "Doordat ik even aan de zijlijn stond en toeschouwer werd, zag ik de zaken weer duidelijker. Samen met Sales Improver Aynsley Romijnsen werd vervolgens een duidelijker Sales Strategie geformuleerd". Ook door de Directie Coaching van Paul Schmidt nam ik meer afstand. Ik zag dat ik in mijn eentje teveel met twee petten op zat, het was dan ook de hoogste tijd dat er een verkoopdirecteur bij kwam."

Een periode van opbouw

En dat gebeurde ook. Een Sales Improver werd eerst aangesteld als interim Verkoopdirecteur. Met als taak de verkooporganisatie te optimaliseren. Hendrik: "Dat was een periode van opbouw. De samenwerking verliep prima." Na ongeveer een jaar waren de zaken zover op orde dat er een definitieve Verkoopdirecteur kon worden aangesteld in de persoon van Peter van den Maagdenberg. Daarna werd het tijd voor de volgende stap: het trainen van vaardigheden.

Trainingen die bijblijven

Sales Trainer Daniëlle de Bode is degene die de verkooptrainingen nu geeft bij Eurovite. Hendrik is ook hierover te spreken. "De trainingen zijn aangepast aan het niveau van onze mensen en aan de cultuur van ons bedrijf. Er is intensief contact tussen de trainer en onze Verkoopdirecteur. Training is voor ons namelijk alleen nuttig als deze voldoende aansluit bij onze praktijk; pas dan gaan mensen het geleerde ook toepassen."

Praktische aanpak

Hendrik is tevreden. "Er is veel verbeterd. Er is weer een sterkere basis, er is discipline. Het onderling vertrouwen is terug èn het salesteam functioneert nu dan ook beter. Sales Improvement Group heeft daar aan bijgedragen; mensen die adviseren, coachen én trainen. Ze leverden niet alleen een rapport op, maar hielpen mee om óók in de praktijk zaken te veranderen. Als bedrijf moet je blijven investeren, niet alleen in materialen en producten, maar vooral ook in je mensen. Uiteindelijk loont dat.

Terug naar de referenties

Meer omzet en rendement uit uw sales en organisatie halen?

contact opnemenVraag meer informatie aan over onze werkwijze, of maak direct een afspraak voor een oriënterend gesprek met een van onze specialisten.

Neem contact met ons op

Deel